Yenidoğan Bebeklerde İshal ve Belirtileri

Yenidoğan Bebeklerde İshal ve Belirtileri

Bu yazımızda bebeklerde ishali anlattık. Bu durum yenidoğan bebeklerde ve süt çocuklarında daha sık rastlanır ve bebek 2 yaşına gelene kadar bu devam edebilir. Fakat bu duruma 2 yaşından sonra pek sık rastlanmaz. Yenidoğan bebeklerde ishal belirtileri görüldüğü zaman doktora başvurulmalıdır.

Yenidoğan Bebeklerde İshal Belirtileri

Yenidoğan bebeğin ishal olduğunu anlayabilmek için, bebeğin dışkısının normal dışkısından daha sulu, yeşil veya açık sarı renginde olması ve çok oluşu belirleyici olur. Bebeğin ishal olmasının başlıca nedeni enfeksiyondur. Temiz olmayan koşullar, kullanma ve içme suyunun temiz olmaması, mamaların yapılışının özensiz olması, bakım durumunda hijyensiz koşullar, enfeksiyon yollu ishal oluşmasına sebep olmaktadır. İshal neticesinde fazla su ve tuz kaybı kısa süre sonra metabolizmayı etkiler. Devam etmesi durumunda ise bulantı, kusma, karın ağrısı, ateş, kilo ve iştah kaybı gözlemlenebilir. Zaman zaman ishal durumunda, koyu renkte ve az idrar yapma belirtileriyle de görülebilir. Bu belirtiler yenidoğan bebeğin ishal olduğu anlamına gelir. Sıvı kaybı bu durumda çok olur ve bu kaybı önlemek çok önemlidir.

İshal Neden Ortaya Çıkar?

* El ve ağız yoluyla bulaşan mikroplardır. Yani diğer anlatımla mikroplar ve virüsler başlıca nedenlerdir.

*İlk zamanlarda anne sütüyle beslenmeden kaynaklı bol sıvı dışkılama görülebilir. Bebek büyümeye başladıkça sarı renkte olan dışlı birinci ayından itibaren koyulaşmaya başlar.

*Bebeklere inek sütü alerji yapacağı için ishale sebep olabilir. Anne sütü ile emzirme yoluyla bebeğe geçebilir ve ishale neden olur.

*Hazırlanmış mamanın bebeğe verildikten sonra kalanının daha sonra tekrar verilmesi.

*Son kullanma tarihi geçmiş bebeklerde ishal görülmesinin nedeni sayılabilir.

*Kullanma ve içme sularının temiz olmaması nedeniyle ishal görülebilir.

*Bebekteki bağırsak enzimlerinin eksikliği de ishale neden olmaktadır.

İshal Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Geçici bir durum olsa bile, yüksek ateş, karın ağrısı, kanlı, sıvı ve çok sık dışkı gibi belirtilerin görülmesi çok ciddi durumlara neden olabilir. Bu gibi durumlarda bebek muhakkak doktora gösterilmelidir. Eğer yenidoğan bebekte yukarda saydığımız belirtilerle beraber bıngıldak çökmesi, gözyaşı dökülmeden ağlamalar, kusmalar, idrarda azalma gözlemleniyorsa hiç vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerekir.

Evde ise bol su tüketilmelidir. Suyun kaynatılarak verilmesi daha doğru olacaktır. Normal standartlardan daha fazla su tüketilmelidir. Doktora danışılmadan bebeğine ilaç verilmemelidir. Meyve suları ishali daha da arttıracağından içirilmemelidir. Tuzlu krakerler çocuğun ihtiyacı olan tuz miktarını karşılamaktadır. 2 yaşından büyük bebeklerde, ekmek, patates, kraker, havuç, muz, elma püresi, kızarmış ekmek gibi besinleri tüketmeleri daha uygundur. 

İshal bebekte bir iki gün veya en fazla bir hafta sürmektedir. Anne sütü ile beslenen bebeklere sık sık kaynatılmış su vermek gerekir. Bebeğin daha rahat uyuması için altını sık sık değiştirmek gerekir.